Durata de viata este evaluata ca fiind timpul de functionare in care fluxul luminos este mai mare de 80% din valoarea initiala. Corpurile si sursele de iluminat LUMEVO au durata de viata de 50.000 ore, testata in laborator de catre producator. Aceasta este de aproximativ 50 de ori mai mare decat a becurilor cu incandescenta si de 6-7 ori mai mare decat cea a becurilor economice (lampi fluorescente compacte). In plus sursele de iluminat cu LED sunt mult mai rezistente la variatii de temperatura, vibratii si socuri mecanice, fiind deci mai fiabile decat cele traditionale.
Lampile cu LED-uri sunt ideale la aplicatiile care necesita aprinderi/stingeri repetate, acestea nefiind afectate de numarul de cicluri si de frecventa lor. Lampile incandescente sau compact fluorescente isi consuma ciclul de viata rapid daca sunt supuse la un astfel de "stres", iar lampilor HID (high intensity discharge) le trebuie o perioada de timp pentru repornire.
Comparativ cu sistemele de iluminat traditionale (fluorescent, incandescent), factura la electricitate aferenta iluminatului cu LED poate sa se reduca de 8-10 ori.
Sursele LED au o eficacitate luminoasa ridicata oferind 80 - 110 de lumeni per Watt. Astfel, un bec cu LED care asigura un flux luminos de 700 lumeni (atat cat asigura clasicul bec incandescent de 60 W), consuma doar 8 W / ora. Consumul de energie a unei surse cu LED este de 10-15% din consumul unei surse echivalente cu incandescenta si 40-50% din consumul unei surse fluorescente. De asemenea, sursele LED nu introduc energie reactiva in retea, energie contorizata si platita de catre consumator.
Costul inițial al sistemelor cu LED este mai mare decat cel al sistemelor clasice, dar acesta nu ține cont de costul total de exploatare. Corpurile de iluminat cu LED-uri nu necesita intretinere si piese de schimb, practic nu au costuri de mentenata. Costurile totale anuale pot fi reduse cu pana la 80%. Sistemele de iluminat cu LED-uri pot fi adesea amortizate in mai puțin de trei ani.
Din punct de vedere al posibiitatilor coloristice si constructive, aceste surse moderne au substantial mai multe de oferit fata de lampile cu incandescenta, fluorescente sau cu halogen.
Spre deosebire de sistemele clasice de iluminat, cele cu LED conserva energia, nu emit radiatii ultraviolete, nu contin substante periculoase pentru mediul inconjurator, au o durata de viata indelungata, fiind astfel mult mai prietenoase cu mediul.
Legislatia europeana prevede inlocuirea pana in 2017 a tuturor surselor de iluminat cu incandescenta sau cu descarcare in gaze.
Doua marimi importante pentru calitatea luminii albe sunt temperatura de culoare corelata (CCT) si indexul de redare a culorilor (CRI).
Temperatura de culoare corelata (CCT) indica daca lumina alba este calda (rosiatica), neutra, sau rece (albastruie). Sursele de iluminat cu LED sunt disponibile in toate cele 3 variante.
Pe o scara de la 0 (cel mai slab) la 100 (cel mai bun), CRI masoara capacitatea unei surse de lumina de a reproduce culorile obiectelor in comparatie cu o sursa de lumina ideala - soarele, de exemplu. In general, cladirele publice necesita un CRI de minim de 70 - 90. Corpurile de iluminat cu LED-uri au un CRI de 80 sau mai mare, suficient pentru marea majoritate a aplicațiilor.
Sursele de iluminat cu LED genereaza foarte putina caldura si nu emit radiatii ultra-violete, ceea ce le face ideale pentru folosirea in muzee, spatii expozitionale sau alte spatii in care radiatiile pot deteriora obiectele expuse.
Aprinderea surselor cu LED este instantanee si fara palpait datorita absentei unui mediu gazos si a timpului de incalzire a acestuia, precum in cazul lampilor fluorescente.
LED-ul ajunge la stralucirea maxima in cateva microsecunde, spre deosebire de sursele traditionale de lumina care au nevoie de un timp mai lung, care este influentat si de temperatura exterioara.
Pretul este principalul dezavantaj al sistemelor ce utilizeaza tehnologia LED. Odata cu dezvoltarea tehnologiei pretul este insa in scadere, si aceste sisteme devin din ce in ce mai accesibile.
Lumina directionala produsa de chip-urile LED este un dezavantaj eliminat prin folosirea de sisteme optice (lupe, ecrane difuzante, etc), fiind posibila o dispersie eficienta a luminii.